Na het inloggen opent WordPress met het menu en toont het dashboard.
In dit voorbeeld zijn er 11 updates beschikbaar en één update bij de plugins. WordPress wordt, net zoals Windows, regelmatig van updates voorzien.
Het menu bestaat uit diverse onderdelen die stuk voor stuk uitgelegd zullen worden.
Om het menu te kunnen begrijpen moet de betekenis van die onderdelen duidelijk zijn. Daarvoor is begrip nodig van de opbouw van een WordPress site.
In een pagina en in een bericht kan op dezelfde manier informatie gezet worden met tekst maar ook met afbeeldingen en andere onderdelen.
Het verschil is hoe WordPress ze toont.
Pagina's zijn statisch. Alle pagina's van deze site zijn statisch.
Berichten zijn moment opnames zoals nieuwsberichten. De jongste berichten zijn het meest interessant.
Een atletiekvereniging heeft een WordPress website. Daar worden enkele pagina's aangemaakt waarin informatie gegeven wordt over de openingstijden, contact informatie en samenstelling van het bestuur.
Op de site komen ook verslagen van de wedstrijden en toernooien. Ieder week komen er weer nieuwe berichten bij.
Die verslagen (berichten) gaan over diverse sporten. Er zijn berichten over hardlopen, verspringen, speerwerpen etc.
Aan een bericht kunnen één of meerdere categorieën gekoppeld worden. Categorieën kunnen zelf worden aangemaakt. Dat maakt het mogelijk om alleen de berichten over hardlopen te tonen.
(Aan pagina's kunnen geen categorieën gekoppeld worden, dit kan alleen aan berichten.)
Alle bestanden, afbeeldingen, geluidsfragmenten en filmpjes die gebruikt worden in de website moeten eerst in WordPress opgeslagen worden. Dat gaat via dit menudeel.
Het is mogelijk toe te staan dat bezoekers van de website een reactie toevoegen. Het beheer van die reacties worden in dit menuonderdeel gedaan.
WordPress werkt met thema's. Een thema is een sjabloon die bepaald hoe een website eruit ziet. Wat er getoond wordt staat in de pagina's en berichten. Het thema bepaald hoe het getoond wordt.
In dit menu onderdeel kan een thema gekozen en ingesteld worden. Onder dit onderdeel valt ook het aanmaken van een menu en het plaatsen van de widgets.
Het is mogelijk functionaliteit toe te voegen aan WordPress. Een bekende plug-in is WooCommerce die webshop functionaliteit toegevoegd.
Het is mogelijk andere personen toe te staan aanpassingen te maken van delen van de website. Bijvoorbeeld iemand toestemming geven om berichten aan te maken zonder dat het mogelijk is pagina's of thema's aan te passen.
Dit wordt eigenlijk alleen gebruikt bij grotere verenigingen of bedrijven.
In dit onderdeel is het mogelijk onderdelen van de website te importeren of exporteren.
Bij instellingen worden enkele eigenschappen van de website ingesteld. Bijvoorbeeld het formaat van de datum bij een bericht.