WordPress is een (gratis) programma waarmee op een 'eenvoudige' manier websites gemaakt kunnen worden. Om te begrijpen hoe WordPress functioneert wordt hieronder beknopt ingegaan op de werking van het internet.
(Is dit allemaal bekend dan kan deze pagina worden overgeslagen en naar het volgende onderdeel worden gegaan)
Door een adres van een website in te tikken wordt er verbinding gemaakt met de webserver (computer) waar de internetpagina op staat.
Wordt er bijvoorbeeld dit internetadres ingegeven: www.ns.nl...
...dan wordt deze tekst het internet opgestuurd. Daar wordt het opgevangen door een DNS (Dynamic Name Server). Dat is een centrale die weet bij welke webserver (computer) het internetadres hoort. Vervolgens verbindt die DNS de computer van de aanvrager door met die webserver.
De webserver zal daarop reageren door zijn homepage terug te sturen. Die pagina is gecodeerd in de standaard taal van het internet: HTML (hypertext markup language).
Alle webpagina's zijn in HTML. De webpagina's van het eerste uur zijn in deze taal geschreven.
Deze taal wordt ondersteund door één of meerdere stylesheets (CSS bestanden, Cascading StyleSheets) Daarin wordt de opmaak van de webpagina bepaald. Er staat onder andere in welke lettertype(s) er gebruikt worden, hoe groot die letters zijn en wat de achtergrondkleur moet zijn.
De HTML code bepaalt dus wat er in de webpagina staat, de stylesheet hoe die eruit ziet.
Bedrijven hadden behoefte om interactief te werken. Afhankelijk van een keuze van een gebruiker moet er wat gebeuren. In een webshop bijvoorbeeld.
Dit is mogelijk door software op de webserver te gebruiken die de ontwikkelaar de gelegenheid geeft gegevens te verwerken. Dit gaat met de computertaal PHP (Hypertext Preprocessor).
Die taal kan in combinatie met HTML gebruikt worden. Het blijft wel zo dat alles wat naar de gebruiker gestuurd wordt in HTML is (ondersteund door css).
Als er interactief gewerkt wordt onstaat er behoefte om gegevens op te slaan. Hierbij wordt regelmatig een MySQL database voor gebruikt of de compatibele MariaDB.
Meestal wordt ook nog de taal JavaScript gebruikt. In de HTML code kan een JavaScript programma meegezonden worden die niet op de webserver maar op de computer van de gebruiker gedraaid wordt.
Het goede nieuws: Als WordPress wordt gebruikt is er geen kennis van HTML, CSS, PHP, MySQL of JavaScript nodig!
Het slechte nieuws: WordPress moet wel geleerd worden.
WordPress is in PHP geschreven, gebruikt JavaScript en een MySQL database. WordPress draait op een webserver.