Ongewenste software is een programma of een app die op de computer, smartphone of tablet is gekomen zonder dat de gebruiker dat wil. Deze software kan heel vervelende gevolgen hebben.
Iemand anders heeft dus controle over het apparaat.
Dan kan het apparaat gebruikt worden voor DDoS aanvallen of het downloaden van kinderporno. Ook komt het voor dat alle bestanden van de gebruiker versleuteld worden en er losgeld gevraagd wordt om ze weer leesbaar te maken.
Dit soort software is ongewenst en mag dus niet op het apparaat komen! De beste bescherming is natuurlijk om geen virus te downloaden of bijlagen van e-mails waar een virus in verstopt zit te openen.
Alleen al het klikken of dubbel klikken op een bijlage kan het gevolg hebben dat er een kwaadaardig programma geïnstalleerd wordt.
Er is een belangrijk verschil tussen (Windows) computers en tablets en smartphones. Iedereen kan een computerprogramma schrijven en op het internet zetten. Gebruikers kunnen die downloaden en installeren. Op deze manier kan een virus op de computer komen.
Op een Android smartphone of tablet kan niet zomaar een app worden geïnstalleerd. En zelfs als dat zou lukken kan deze niet veel schade uitrichten. De structuur van Android laat dat niet toe.
Verder krijgen Android smartphones en tablets hun apps alleen via de Play Store van Google. Een persoon die een app maakt moet aan Google vragen om die in de Play Store te zetten. Google controleert die eerst en alleen als de app te vertrouwen is wordt deze in de Play Store gezet. Er komt dus geen ongewenste app in de Play Store.
Een virusscanner kan helpen om het installeren van ongewenste software tegen te gaan. Zo'n programma onderzoekt alle programma's die worden gedownload of die als bijlage in een e-mail binnen komen.
Ook van de virusscanner moet een nieuwe versie natuurlijk zo snel mogelijk worden geïnstalleerd om de bescherming zo optimaal mogelijk te houden.
Een virusscanner is alleen nodig op Windows computers, door de structuur van Android is die niet nodig op een smartphone of tablet.